echtscheiding

de beslissing

Waar en hoe gaat u wonen als u en / of uw partner de beslissing hebben genomen om de relatie te beëindigen?
 
Los van de emotionele problemen (bijvoorbeeld wat is het beste voor eventuele kinderen?) komt er een heleboel kijken bij de financiële afwikkeling. U moet rekening houden met een verdeling van de gemeenschappelijke goederen zoals, inboedel / pensioenen / belegd vermogen / eigen woning / schulden, en privé goederen als spaargeld en eventuele erfenissen.
 
Maar ook hoe gaat u wonen. Kiest u beiden voor een huurhuis, blijft één van u in het huidige huis of gaat u elk een nieuwe woning betrekken met elk een eigen hypotheek

de stap

De verdeling van uw huidige woning hangt uiteraard af van de wijze waarop u in het verleden ‘de stap’ heeft gezet tot een gemeenschappelijke huishouding.

De weg

Er zijn verschillende wegen te bewandelen inzake de afwikkeling van de eigen woning
 Houdt u er rekening mee dat de afkoopsom van de partner onder de fiscale bijleenregeling valt!
 
De woning waar u beiden in woont vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Deze wordt aan de hand van een taxatie vastgelegd door een makelaar. Indien de hypotheek, en eventueel andere schulden die worden verrekend, lager is dan de waarde van de woning is er sprake van een overwaarde. Afhankelijk van de wijze waarop u uw gezamenlijke huishouden voerde heeft u recht op de helft van de overwaarde.
 
De verschillende wegen:

TIP: Indien er op de financiering van de te verkopen woning gemeentegarantie dan wel NHG van toepassing is, kunt u eventueel in aanmerking komen voor kwijtschelding van uw schulden. Dit verzoek dient u in via uw huidige geldverstrekker bij de stichting waarborgfonds eigen woning.

De toekomst

Wat kunnen wij voor u doen om een nieuwe andere toekomst te bewerkstelligen?
 U moet beslissingen nemen om stappen te kunnen zetten op de weg naar een nieuwe toekomst
 
Indien u besluit een andere woning aan te schaffen of uw partner wenst uit te kopen en begeleiding zoekt met betrekking tot de financiering, plan dan een afspraak met één van onze adviseurs.