afwikkeling koopwoning

U verkoopt de gezamenlijke woning

U verkoopt de gezamenlijke woning en koopt beiden een nieuwe woning. Uw deel van de overwaarde gebruikt u voor de aanschaf van uw nieuwe huis of voor het verlagen van uw maandlasten behorende bij de nieuwe hypotheek. Denkt u aan de fiscale beperkingen?

 

U koopt uw partner uit

Dit houdt in dat u de helft van de overwaarde bij leent en naar uw ex-partner overmaakt zodra de echtscheiding een feit is (dit is dan een onderdeel van het echtscheidingsconvenant). Dit bijlenen kan in de vorm van een aanvullende hypotheek, waarbij de lopende hypotheek binnen de richtlijnen van uw huidige financier wordt aangepast, of door het oversluiten van uw hypotheek.

 

Wellicht heeft u een hogere hypothecaire inschrijving waardoor u zonder tussenkomst van een notaris geld kunt vrijmaken?! U dient wel de hele hypotheek op uw inkomen te kunnen betalen: ook na verrekening van eventuele alimentatie. Wij kunnen u hierover alles vertellen.

 

U wordt door uw partner uitgekocht

U wordt door uw partner uitgekocht. Dan geldt eigenlijk weer de eerstgenoemde situatie, waarbij u de afkoopsom gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning. U kunt er ook voor kiezen om te huren. Soms is het lastig om snel in aanmerking te komen voor een huurwoning. Zeker als u geen woonruimte achterlaat. Misschien komt u in aanmerking voor urgentie. Voor meer informatie over huren en urgentie kunt u contact opnemen met uw gemeente of woningbouwvereniging.

 

Uw woning heeft geen overwaarde

Let op: We gaan er steeds van uit dat uw woning overwaarde heeft. Wat als dit niet het geval is?

 

Na verkoop van uw woning komt u geld tekort. Dan draagt u, afhankelijk van welke samenlevingsvorm u had, tot voor 50 % mee aan de resterende schulden. U kunt dit tekort meefinancieren in uw nieuwe hypotheek. Heeft u een huurwoning gevonden dan kunt u een krediet afsluiten bij een bankinstelling.