Nu een huis kopen: kans of risico?

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid bij sommige huizenkopers. Is het nu slim om te kopen - of juist niet? En hoe zit dat met bezichtigingen en de fysieke afstand die je moet houden? Weet je eenmaal hoe het zit met bezichtigingen in coronatijd dan realiseren veel potentiële kopers zich dat deze nieuwe situatie juist ook kansen biedt.

Ook al staat de wereld op zijn kop door het coronavirus, het bezichtigen van woningen gaat gewoon door. In eerste instantie hield iedereen even zijn adem in, maar uiteindelijk blijkt dat kopen en verkopen gewoon doorgaat. Als je af zou gaan op de berichten in de media dan zou je haast de woningmarkt niet meer op durven. Economen voorspellen een recessie en een mogelijke daling van de huizenprijzen. Maar tot nu toe lijkt het anders uit te pakken. Veel makelaars durven zelfs te stellen dat het eigenlijk een heel interessante periode is voor de consument.

 

Minder bezichtigingen maar veel serieuzer

Er wordt dus ‘gewoon’ bezichtigd, gekocht en verkocht. En dat alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Mensen zijn wel voorzichtiger geworden. Waar eerst dertig mensen kwamen kijken, komen er nu misschien tien of worden er zelfs digitaal bezichtigingen georganiseerd. Daar staat tegenover dat de mensen die nu komen kijken serieuzer zijn. Ze willen graag kopen, weten vaak al wat hun financiële mogelijkheden zijn en pakken de kans die de huidige situatie biedt.

 

Minder kijkers betekent namelijk ook minder andere kapers op de kust en dus meer kans om de woning te kopen. En minder kans dat de vraagprijs (ver) overboden wordt. Dat is voor zowel de makelaar als de mensen die de woning komen bekijken veel prettiger.

 

Denk aan de ontbindende voorwaarden

Het is altijd belangrijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst, maar nu zijn ze nog eens extra belangrijk. Het opvragen van de offerte en het aanleveren van de hypotheekstukken kunnen wat extra tijd kosten. Daarnaast wordt er iets anders omgegaan met de geldigheid van de werkgeversverklaring of inkomensverklaring van ondernemers. De werkgeversverklaring is minder lang geldig en er worden voor de inkomensverklaring als ondernemer wat aanvullende vragen m.b.t. de coronacrisis gesteld. 

 

 

Door zorgvuldig om te gaan met uw financiéle situatie, niet alleen nu, maar vooral ook gelet op de toekomst, proberen geldverstrekkers samen met u en uw onafhankelijk adviseur te voorkomen dat u in de problemen kunt komen met de betaling van uw hypotheek. Zo kunt u ook tijdens deze coronapandemie met een gerust hart uw nieuwe woning betrekken.

 


Wat betekent Covid-19 voor je huis en hypotheek?

Door de uitbraak van het Corona-virus bevinden we ons allen in een crisissituatie. We leven van nieuwsbericht naar nieuwsbericht. De wereld waarin we leven lijkt door iedere nieuwe persconferentie te veranderen door de genomen maatregelen die ter bescherming van onze veiligheid tegelijkertijd een grote impact op ons leven hebben. Momenten waarop we ons verheugd hebben zoals een verjaardag, bruiloft, vakantie of festival gaan voorlopig niet door. Daarnaast maken we ons wellicht zorgen over onze gezondheid en financiële situatie.

Dat begrijpen we. Voor velen van ons vallen zekerheden weg en verandert alles zo snel dat gevolgen moeilijk lijken te overzien.

 

Gevolgen voor de woningmarkt

Wat de totale gevolgen zullen zijn voor de woningmarkt, is nog moeilijk in te schatten. Tot nu toe zien we dat aankopen doorgang vinden. Het zou echter zo kunnen zijn dat door het stilvallen van de economie en de toegenomen onzekerheid minder huizen in de verkoop gaan. Aan de andere kant is de krapte op de woningmarkt groot. Ook de hypotheekrente is nog steeds ontzettend laag wat het aangaan van een hypotheek aantrekkelijk maakt. Economen verwachten een stijging van de huizenprijzen in 2020, maar minder sterk dan eerder door hen voorspeld.

 

Gevolgen voor de hypotheekrente

 

De afgelopen weken hebben geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Dit komt door de gestegen kapitaalmarktrente als gevolg van de Covid-crisis. Ten gevolge van de crisis zijn de risico's van leningen namelijk groter geworden. Doordat bedrijven wellicht moeite krijgen om aan hun verplichtingen te doen houden banken rekening met kredietverliezen.

 

Door het nieuwe programma van de Europese Centrale Bank wordt er daartegenover weer veel extra geld in de economie gepompt. Het is afwachten of dit voldoende is om de rente te blijven drukken

 

Piek in de hypotheekaanvragen

De aanvragen voor hypotheken gaan gewoon door. We zien zelfs een toename, met name van woningbezitters die hun huidige hypotheek oversluiten. Gelukkig hebben wij, net als banken en andere hypotheekverstrekkers de afgelopen jaren een flinke slag gemaakt op het gebied van digitalisering. Door te werken met klantportalen, webcam en digitaal ondertekenen kunnen de hypotheekaanvragen gemakkelijk voortgezet worden. Dat komt nu goed uit.

Vooralsnog kunnen alle aanvragen gewoon worden afgehandeld en ondervinden deze geen grote vertragingen. Het kan zijn dat de doorlooptijden de komende tijd iets op gaan lopen, doordat veel werknemers thuis werken. Dit zou tevens versterkt kunnen worden indien ziektemeldingen oplopen. Voor nu is daar gelukkig nog geen sprake van.

Hypotheek eerder oversluiten

De Corona-crisis kan een reden zijn om het oversluiten van je hypotheek eerder op te pakken dan je wellicht van plan was. Niet vanwege die paar rentestijgingen, de rente is immers nog steeds bijzonder laag. Door nu over te sluiten kies je voor de zekerheid van een blijvend lage maandlast. Dat geeft rust door zekerheid in onzekere tijden!

 

We willen er nog niet over nadenken, maar indien de crisis aanhoudt en je terug valt in inkomen of je je baan verliest, is oversluiten misschien wel niet meer mogelijk.

 

Neem gerust contact met ons op wanneer je je zorgen maakt over je financiën en je hypotheek wilt aanpassen. Indien je problemen met je hypotheekbetalingen verwacht denken de meeste hypotheekverstrekkers graag met je mee dus trek op tijd aan de bel. We hopen dat iedereen in goede gezondheid blijft en weet dat we er ook nu voor al je financiële vragen zijn!

 


Mogen anderen al uw betalingsverkeer inzien?

Heeft u ze al gezien? De spotjes van De Nederlandsche Bank? Er is iets veranderd in het betalingsverkeer, maar wat? DNB wil bewustwording creëren, maar veel duidelijkheid geven de spotjes niet. En dat terwijl het heel belangrijk is dat u weet wat er verandert. Daarom is DNB nu een campagne gestart. Dat is niet erg gebruikelijk, want dat deden ze eerder alleen bij de invoering van de euro en met de overgang naar het IBAN-bankrekeningnummer.

 

Op 19 februari is een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten (de PSD2) ingegaan. Alleen weet ruim 80 procent van de Nederlanders niet wat de richtlijn inhoudt en wat de wijzigingen voor gevolgen hebben. En dat terwijl het erg belangrijk is, dat iedereen weet wat er verandert. Daarom is DNB nu een campagne gestart. Dat is niet erg gebruikelijk, want dat deden ze eerder alleen bij de invoering van de euro en met de overgang naar het IBAN-bankrekeningnummer.

 

Inzage in uw betaalgegevens

Onder de PSD2 is het voor partijen en bedrijven, anders dan uw eigen bank, mogelijk om toegang aan u te vragen tot uw bankrekening. Hierdoor krijgen ze inzage in uw betaalgegevens. Door toestemming te geven kunt u bijvoorbeeld al uw bankrekeningen van verschillende banken via één app beheren. Maar u kunt dan ook alternatieve betalingen doen via  bedrijven in plaats van via de bank. Of persoonlijke aanbiedingen op maat krijgen. Ook een bedrijf dat een digitaal huishoudboekje aanbiedt is een voorbeeld van zo'n derde partij.

 

Geef niet ongemerkt toestemming

 We zijn zo gewend aan informatie op schermpjes, aanklikken en vinkjes zetten, dat het heel begrijpelijk is, dat u soms zonder al te veel nadenken doorklikt. Maar wees ervan bewust waarvoor u toestemming geeft. Het gaat straks bij sommige diensten niet alleen om bijvoorbeeld cookies, maar ook om privacy gevoelige informatie. Betaalgegevens vertellen namelijk ontzettend veel over wat u doet, waar u werkt, waar u vaak bent, vakanties, koopgedrag, achterstallige betalingen, abonnementen, uw vrijetijdsbestedingen, of u lid bent van een politieke partij of een geloofsgemeenschap en ga zo maar door.

Doel van PSD2

Het doel van de PSD2 is om het betalingsverkeer in de EU verder te uniformeren en om een beter bescherming te bieden aan de consument. Bedrijven die deze diensten aan willen bieden, moet een vergunning als betaalinstelling of bank van DNB of een andere Europese toezichthouder hebben. Zij kunnen u vervolgens de vraag stellen of u toegang wilt geven tot uw betaalrekening en het is verstandig om daar goed over na te denken. Vandaar de vergelijking in de campagne met iemand die 's avonds zomaar aanbelt: ook dan kijkt u eerst wie er voor de deur staat, wat die persoon wil en dan pas doet u open, of niet.

 

Wie toestemming geeft, mag daar later wel op terugkomen. U kunt uw toestemming dan intrekken en zelfs een beroep doen op het 'recht op vergetelheid'. De betreffende partij is dan verplicht alle gegevens, die ze van u in hun bezit hebben, te wissen.

 


Met deze tips haal je de meeste winst uit je verbouwing

Een investering verdient zichzelf maar zelden volledig terug bij de verkoop van de woning. Welke verbouwingen leveren je het meeste op?

 

Vierkante meters

Vergroot je huis met extra vierkante meters of zorg ervoor dat de minder toegankelijke vierkante meters van je huis beter te gebruiken zijn. Denk aan een uitbouw aan je huis, maar bijvoorbeeld ook aan het bewoonbaar maken van een bergzolder. Door het plaatsen van een dakkapel, vaste trap of een sanitaire voorziening verander je die donkere opbergplek in woonmeters. Vooral een uitbouw is een flinke investering, maar bij een verkoop zul je naar schatting toch 60 tot 100 procent van je investering terugverdienen.

Achterstallig onderhoud

Veel kopers willen zo min mogelijk aan een woning hoeven doen. Achterstallig onderhoud geeft dan ook geen goede indruk. Zorg er daarom voor dat je huis er keurig uitziet. Een goede schilderbeurt kan bijvoorbeeld wonderen doen. Maar ook het herstel van stucwerk, plinten die los zijn komen te liggen, beschimmelde voegen, lekkages en dergelijke leveren je naar schatting 80 tot 100 procent van je investering op.

Energiebesparende maatregelen

Een investering in energiebesparende maatregelen, denk aan isolatie en het plaatsen van dubbel glas, zie je op twee manieren terug. In je eigen woonlasten en in de waardevermeerdering van je huis. Bij verkoop is de waardevermeerdering van je woning naar schatting 60 tot 100 procent van je investering. Maar omdat je ook op je dagelijkse stookkosten bespaart, verdien je deze investering op wat langere termijn op die manier voor meer dan 100 procent terug. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen vaak gunstig. Mede door de mogelijkheid, om de BTW op de plaatsing van de panelen terug te vragen bij de Belastingdienst, zal je je netto investering vermoedelijk voor meer dan 100 procent terug zien in de waardevermeerdering van je huis. Daarnaast gaat ook je elektriciteitsnota nog omlaag.

Investering in wooncomfort

Het vervangen van je keuken of badkamer is vaak een flinke uitgave en is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar over wat jij mooi vindt kan een toekomstige koper heel anders denken. Dergelijke verbouwingen leveren daarom maar zelden een waardevermeerdering van je huis op van meer dan 50 procent van je investering. Ook tuinen zijn smaak- en trendgevoelig. Een investering in je tuin zal niet veel doen met de waarde van je huis. Een verzorgde tuin draagt wel bij aan de indruk die een mogelijke koper krijgt. Overigens zijn er wel investeringen in je tuin, in de vorm van het plaatsen van een goed tuinhuisje of het aanleggen van een zwembad, die de waarde van je woning zullen doen stijgen.

 

Samengevat komt het erop neer, dat vierkante meters en een goede staat van onderhoud bij kopers erg gewild zijn en dus een waardestijging geven. Aanpassingen die erg smaakgevoelig zijn verdienen zich maar weinig terug.