Scheefwonen versus kopen

Gaat het kabinet ingrijpen bij scheefwonen? De plannen zijn nauwelijks gepresenteerd of de oppositie komt al in verweer. Zij vindt het onterecht dat bij een inkomen vanaf   € 41.000,- huurders de maximale huurprijs van € 710,- euro gaan betalen, ongeacht de woning waarin zij wonen. Gevreesd wordt dat vooral mensen met middeninkomens hard in hun portemonnee worden geraakt. Doorstromen naar een koopwoning kan dan een aantrekkelijke optie zijn. Wij zetten de cijfers voor u op een rij.

 

Nederland telt meer dan 250.000 ‘goedkope’ scheefwoners. Dit zijn mensen die in voordelige huurwoningen wonen terwijl zij per huishouden meer verdienen dan € 41.000,-. Het kabinet is van mening dat deze huurders de maximale prijs voor hun sociale sectorwoningen zouden moeten betalen. Een doorn in het oog van de oppositie volgt dan vervolgens uit het feit dat de lasten voor deze huishoudens met honderden euro’s omhoog schieten, maar deze mensen voor huurtoeslag niet in aanmerking komen.

 

De redenatie vanuit het kabinet is begrijpelijk. Zij wil dat de sociale woningbouw beschikbaar blijft voor mensen die het het meest nodig hebben en wil mensen met hogere inkomens stimuleren om door te stromen. En daar zit de pijn. Want welke mogelijkheden zijn er om door te stromen? In de grote steden zijn de huurprijzen in de vrije sector torenhoog en een koopwoning is voor Jan Modaal in steden als Utrecht en Amsterdam onbetaalbaar geworden. Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen wil in de hoofdstad wonen en in andere delen van het land kunnen mensen met een middeninkomen nog wel een leuke woning kopen. Om u een idee te geven, in steden als Zwolle, Dordrecht en Amersfoort zijn tussen de € 200.000 en € 250.000 nog steeds woningen en appartementen te koop met een oppervlakte van meer dan 100 m2.

 

Net boven de twee ton is een aantrekkelijke prijsklasse, met name voor de middeninkomens die de bijkomende hypotheeklasten goed kunnen dragen. Stel: u heeft een gezamenlijk inkomen van € 50.000,-, het maximale hypotheekbedrag is dan ongeveer 4,5 keer uw jaarinkomen. Als u een huis koopt voor € 225.000,- , bent u aan bruto maandlasten ongeveer € 810,- euro kwijt; netto circa € 720,-.  Dan denkt u misschien: dat is meer dan de maximale huurprijs in de sociale sector. Maar dat vergelijk gaat niet helemaal op. Het grootste deel van het maandbedrag wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Al ziet u het niet direct, uw vermogen neemt per jaar toe met gemiddeld € 7.500,-.   

 

    

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.