U wilt uw huis verkopen?

 Als u uw huis gaat verkopen is het verstandig om een afspraak in te plannen met uw adviseur. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan als er een bod op uw huis gedaan wordt. 

 

 

 

Hoe maak je je huis aantrekkelijk voor de verkoop?

Lijstjes met tips over het inrichten van je huis zijn er genoeg te vinden. Maar wat moet je veranderen aan de inrichting wanneer je je huis wilt verkopen?

 

1. Depersonaliseer je woning

Voorkom dat potentiële kopers kunnen zien wat voor iemand er nu in het huis woont. Jij dus! Foto’s, boeken, posters van bands of voetbalclubs, geloofsuitingen, het leidt allemaal af. Speelgoed van de kinderen? Weghalen. Mensen raken hierdoor afgeleid. Al die spullen zorgen ervoor dat kijkers in gedachten hun eigen persoonlijke spullen niet kunnen plaatsen. Want dát is wat je doet, als je een huis zoekt. Wordt de inrichting dan afstandelijk en kaal? Voor jou als huidige bewoner misschien, maar denk eens aan een hotel. Deze is ook ingericht zonder persoonlijke spullen, maar zodra jij in je hotelkamer bent en je wat eigen spullen hebt uitgepakt, voelt dat meteen als ‘jouw kamer’. Zo werkt het ook met een huis.

 

2. Ruim op

Dit houdt veel meer in dan even de kastjes afstoffen. Neem als voorbeeld de badkamer. Zorg dat het lekker ruikt, laat de douche weer blinken en maak afvoerputjes schoon. Maar ook: haal je tandenborstel weg. Mensen laten deze vaak staan, (‘iedereen gebruikt toch een tandenborstel’), maar het oogt rommelig en persoonlijk. Je kunt deze beter even in een kastje zetten, uit het zicht. Communiceer ook goed met de makelaar over wat je zelf meeneemt met de verhuizing. Inbouwapparatuur in de keuken en inbouwkasten worden vaak achtergelaten. Mensen kijken hier dus in. Ze willen weten wat ze kopen. Zorg dus dat deze opgeruimd zijn. En zorg ook zeker dat de huisdieren de deur uit zijn. De hond wordt meestal wel bij de buren ondergebracht. Maar vergeet de andere dieren niet. Het konijn, de vissen, de vogels en een kat. Die worden vaak vergeten, terwijl potentiele kopers daar over het algemeen liever niet mee geconfronteerd worden.

 

3. Denk vooruit

Tot slot: met het in de verkoop zetten van je huis begint je verhuizing. Begin met afscheid nemen van je huis. Begin vast met inpakken van spullen die je sowieso mee wil verhuizen, maar niet voor handen hoeft te hebben. Doe ook zoveel mogelijk overbodige spullen weg. Dit is voor jezelf beter (want: minder werk

voor bezichtigingen) maar komt vooral de verkoop ten goede. Je creëert namelijk ruimte waardoor de kijkers een beter beeld krijgen van de woning.