sparen voor nu en later

Misschien denkt u erover na om te gaan sparen. Maar met welk doel? Om geld opzij te zetten voor de studie van uw kinderen? Voor een verre reis? Uw pensioen of eventuele onverwachte uitgaven? Of wilt u uw huidige vermogen laten groeien? De antwoorden op deze vragen zijn van belang bij het kiezen van een spaarvorm die voor u het meest interessant is. We kennen o.a. de volgende spaarvormen:

Vrij opneembare spaarrekening
Het sparen op een vrij opneembare spaarrekening is een flexibele spaarvorm. U kunt geld sparen of opnemen op elk gewenst moment. Een keer geld over? Stort een wat groter bedrag op uw spaarrekening. Of zit u een maand wat krap? Dan kunt u gewoon wat minder sparen. Over het spaarsaldo dat op de rekening staat ontvangt u rente. Hoe flexibeler de opnamemogelijkheden hoe lager de rente.

Spaardeposito
Bij een spaardeposito wordt er vooraf een periode afgesproken waarin u afstand doet van uw spaargeld. Aan het einde van die periode krijgt u het ingelegde geld en de afgesproken rentevergoeding terug. Tussentijds kunt u geen extra geld storten of geld opnemen. Daarom is de rente bij een deposito ook vaak hoger dan bij een gewone spaarrekening. De hoogte van de rente is afhankelijk van de periode dat u afstand doet van uw spaargeld.

Bonussparen
Het bonussparen is eigenlijk een soort van tussenvorm tussen een vrije spaarrekening en een spaardeposito. Als u de intentie heeft om uw spaargeld voor langere tijd weg te zetten, maar toch in noodgevallen een bedrag wilt kunnen opnemen, is dit wellicht een leuk alternatief voor u. De bank vergoedt u een basisrente over het saldo op uw rekening, aanvullend krijgt een “bonus” over het bedrag dat gedurende een vooraf bepaalde periode (bijvoorbeeld een half jaar) vast op uw rekening heeft gestaan. Omgekeerd bestaat ook. U krijgt direct een hogere rente maar betaalt een boete over het bedrag dat u eerder van de rekening opneemt.

Kortom, er zijn verschillende spaarproducten. Door de opkomst van het internetsparen en de komst van buitenlandse aanbieders, loont het absoluut de moeite om de verschillende aanbieders op rente en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Samen met u bepalen wij graag welke spaarvorm het beste bij uw wensen en persoonlijke situatie past!