Elke ouder herkent het waarschijnlijk wel: opgroeiende kinderen kosten u handen vol geld. Helemaal wanneer zij op de leeftijd komen dat zij willen studeren of het rijbewijs willen gaan halen. Veel jonge ouders besluiten dan ook om geld opzij te zetten en zo te sparen voor de toekomst van de kinderen.

Welke spaarvorm kiest u voor uw kind?
Belangrijk is om vooraf te bedenken of u een bedrag ineens wilt storten of maandelijks wilt sparen. Daarnaast moet u uzelf de vraag stellen of u tussentijds over het bedrag wilt kunnen beschikken en wie de beschikking krijgt over de rekening: u of uw kind.

Spaarrekening voor het kind
Een spaarrekening voor uw kind is meestal eenvoudig af te sluiten. Vaak met aantrekkelijke voorwaarden. Bijvoorbeeld met een rentebonus op de verjaardag van het kind. U bent vrij om een bedrag op de rekening te storten wanneer het u uitkomt. Nadeel is wel dat het enige spaardiscipline van u vraagt. Niet alleen ouders maar ook grootouders kunnen bijvoorbeeld een spaarrekening openen.

Kinderspaardeposito
Naast een gewone spaarrekening kunt u kiezen voor een kinderspaardeposito. Deze manier van sparen is geschikt wanneer u éénmalig een groot bedrag wilt storten. Voor een afgesproken periode doet u afstand van het geld. Na afloop van de periode komt het geld vrij. Vaak loopt zo’n periode tot de 16de of 18de verjaardag van het kind.

Kinderspaarplan/Studieverzekering
Bij een kinderspaarplan gaat u een (inleg) verplichting aan voor een langere termijn. Dit kan in de vorm van een spaarrekening bij een bank of een studieverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Vaak is er ook een vorm van overlijdensrisicoverzekering aan deze vorm gekoppeld. Mocht u onverhoopt overlijden, dan ontvangt uw kind op de afgesproken einddatum toch het beoogde spaarkapitaal.

Kinderrekening
Naast het openen van een kinderspaarrekening is het verstandig om uw kind op jeugdige leeftijd te leren omgaan met geld door het open van een eigen (spaar)rekening. Op deze rekening kan dan bijvoorbeeld het zakgeld gestort worden. Meer informatie over de financiële opvoeding van uw kind vindt u op www.nibud.nl.

Nu of in de toekomst schenken?
Als u spaart op een rekening op naam van uw kind, kunt u te maken krijgen met schenkingsrecht. Spaart u maandelijks of jaarlijks voor uw kind dan is het bedrag vrijgesteld tot ca. € 4.500,- per jaar. Tevens heeft uw kind vanaf zijn 18de zelf de beschikking over dit kapitaal. Spaart u op een rekening op uw eigen naam en wilt u het op bijvoorbeeld de 18de verjaardag aan uw kind ter beschikking stellen, houdt u dan rekening met deze belastingregels. Overigens geldt er eenmalig een grotere vrijstelling van ca. € 22.000,- voor schenkingen van ouders aan kinderen tot 35 jaar. Meer informatie en een handige rekenhulp vindt u op www.belastingdienst.nl.