beleggen

Beleggen: laat u goed informeren!
Met beleggen heeft u kans op een hoger rendement, maar beleggen biedt u echter niet de zekerheid van sparen. Het geld dat u ‘verdient’ met beleggen kan meer zijn dan het geld dat u aan vermogen opbouwt als u spaart. Dat is het voordeel van beleggen boven sparen. Maar beleggen geeft u geen zekerheid. Als u spaart, weet u dat u elk jaar meer krijgt, door de rentevergoeding op uw spaartegoed. Bij beleggingen is het onbekend of u wel extra heeft opgebouwd. Wat u uiteindelijk krijgt, kan minder waard zijn dan wat u hebt uitgegeven.

Beleggen, hoe werkt dat nu precies?
Een goede beleggingsadviseur zal, voordat hij of zij u een advies geeft,  eerst uitgebreid met u stil staan bij het type belegger dat u bent. Vooraf is het voor u zelf goed om te bedenken hoelang u het geld kunt missen, welke risico’s u wilt lopen (hoe goed slaapt u nog als de beurs met 20% daalt?) en met welk doel u gaat beleggen. Het maakt een wezenlijk verschil of u over 10 jaar misschien een wereldreis wilt gaan maken of dat u belegt met als doel om uw pensioen straks aan te vullen.

Welke vorm?
Als u weet wat voor type belegger u bent en u weet hoeveel risico u wilt en kunt lopen, hoe kiest u dan de juiste aanbieder? Wordt het een beleggingsfonds of kiest u er voor om rechtstreeks aandelen of obligaties aan te kopen?  Het is belangrijk dat u begrijpt waarin u belegt. Laat u daarom goed informeren en begeleiden door een Financieel Adviseur. 

Beleggingen vergelijken
Hoe voorkomt u nu dat u appels met peren gaat vergelijken? Want een beleggingsfonds dat belegt in aandelen is heel iets anders dan beleggen in aandelen KPN.  Kijk daarom altijd naar het verschil in risico en kijk naar de kosten die u moet betalen. 

Financiële bijsluiter
Alle informatie, zoals de kosten, de risico’s, wat brengt het product op en wat gebeurt er als u eerder wilt stoppen met het product, vindt u ook in de Financiële Bijsluiter van een product. Deze bijsluiter is bedoeld om producten makkelijk met elkaar te vergelijken. De Financieel Bijsluiter kunt u opvragen bij de aanbieder van een beleggingsproduct.

Finenzo kan uw vragen omtrent beleggen beantwoorden.