Verhuizen doe je Finenzo! Ook met je aflossingsvrije hypotheek.

Wij hebben een leuke kortingsactie voor onze (hypotheek)klanten: zij kunnen met korting zelf een verhuisbus van 20m3 huren, die je gewoon met rijbewijs B mag besturen. Vanaf vrijdag en in het weekend geldt er een korting van 10%. Op maandag tot en met donderdag geldt er maar liefst een korting van 20%. Onze adviseur vertelt u hier graag meer over!

Kan jouw aflossingsvrije hypotheek met je mee verhuizen?

Sinds 2013 is de keuze aan hypotheekvormen beperkt voor starters op de woningmarkt. Wil je je hypotheekrente aftrekken voor de belasting, dan moet je je hypotheek volledig aflossen. Een deel aflossingsvrij kan nog wel, maar daarvan verspeel je dan je belastingvoordeel. Maar hoe zit dat als je verhuist met een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013? Kun je die zomaar meenemen?

Meenemen kan, maar tot maximaal 50% van de woningwaarde

Voor hypotheken die vóór 1 januari 2013 bij de notaris zijn gepasseerd, geldt een overgangsrecht: de oude voorwaarden en belastingregels bleven van kracht. Dat houdt bijvoorbeeld in, dat je de rente mag blijven aftrekken van zo’n ‘oude’ hypotheek waarop je niet aflost. En dat recht blijft van kracht, ook als je verhuist.

 

In de meeste gevallen kun je dan kiezen: je oude hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten. Meenemen is vooral gunstig als de rente die je nu betaalt lager is dan die voor een nieuwe lening geldt. Met de historisch lage rentes van dit moment is een nieuwe hypotheek misschien interessanter. Je kunt die afsluiten bij dezelfde bank, maar ook bij een andere geldverstrekker. Mogelijk vinden we een partij die voordeliger tarieven hanteert of gunstigere voorwaarden. Ook deze partij zal je oude hypotheekvorm accepteren.

 

Wel hebben banken onderling afgesproken dat het aflossingsvrije gedeelte bij nieuwe hypotheken niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Dat is zelfs zo als je eerder een hoger aflossingsvrij deel had.

 

 

 

Bij elke nieuwe hypotheek kijkt de bank overigens wel opnieuw naar je financiële situatie. Je inkomen en schuldenpositie en de waarde van de volgende woning moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat nemen we natuurlijk mee in ons advies. Het aflossen van je oude hypotheek is bij verkoop van de woning in de meeste gevallen boetevrij. Alleen sommige ‘budget’-hypotheken rekenen hiervoor geld. Goed om dat ook even mee te nemen in de afweging.

 

Juist als je al vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten, geldt voor jou een wirwar van regels en uitzonderingen.

 

Eén voorbeeld past natuurlijk niet bij elke situatie. Zeker niet als er tijdens je leven al de nodige zaken zijn voorgevallen of nog staan te gebeuren (denk aan trouwen, scheiden enzovoort). Voor dit soort maatwerk nemen we graag de tijd. We inventariseren je situatie en wensen en geven je een passend advies dat voor jou het voordeligst is.

 

 

Bel eens voor een vrijblijvende afspraak, we zijn je graag van dienst.