Nu een huis kopen: kans of risico?

De coronapandemie zorgt voor onzekerheid bij sommige huizenkopers. Is het nu slim om te kopen - of juist niet? En hoe zit dat met bezichtigingen en de fysieke afstand die je moet houden? Weet je eenmaal hoe het zit met bezichtigingen in coronatijd dan realiseren veel potentiële kopers zich dat deze nieuwe situatie juist ook kansen biedt.

Ook al staat de wereld op zijn kop door het coronavirus, het bezichtigen van woningen gaat gewoon door. In eerste instantie hield iedereen even zijn adem in, maar uiteindelijk blijkt dat kopen en verkopen gewoon doorgaat. Als je af zou gaan op de berichten in de media dan zou je haast de woningmarkt niet meer op durven. Economen voorspellen een recessie en een mogelijke daling van de huizenprijzen. Maar tot nu toe lijkt het anders uit te pakken. Veel makelaars durven zelfs te stellen dat het eigenlijk een heel interessante periode is voor de consument.

 

Minder bezichtigingen maar veel serieuzer

Er wordt dus ‘gewoon’ bezichtigd, gekocht en verkocht. En dat alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Mensen zijn wel voorzichtiger geworden. Waar eerst dertig mensen kwamen kijken, komen er nu misschien tien of worden er zelfs digitaal bezichtigingen georganiseerd. Daar staat tegenover dat de mensen die nu komen kijken serieuzer zijn. Ze willen graag kopen, weten vaak al wat hun financiële mogelijkheden zijn en pakken de kans die de huidige situatie biedt.

 

Minder kijkers betekent namelijk ook minder andere kapers op de kust en dus meer kans om de woning te kopen. En minder kans dat de vraagprijs (ver) overboden wordt. Dat is voor zowel de makelaar als de mensen die de woning komen bekijken veel prettiger.

 

Denk aan de ontbindende voorwaarden

Het is altijd belangrijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst, maar nu zijn ze nog eens extra belangrijk. Het opvragen van de offerte en het aanleveren van de hypotheekstukken kunnen wat extra tijd kosten. Daarnaast wordt er iets anders omgegaan met de geldigheid van de werkgeversverklaring of inkomensverklaring van ondernemers. De werkgeversverklaring is minder lang geldig en er worden voor de inkomensverklaring als ondernemer wat aanvullende vragen m.b.t. de coronacrisis gesteld. 

 

 

Door zorgvuldig om te gaan met uw financiéle situatie, niet alleen nu, maar vooral ook gelet op de toekomst, proberen geldverstrekkers samen met u en uw onafhankelijk adviseur te voorkomen dat u in de problemen kunt komen met de betaling van uw hypotheek. Zo kunt u ook tijdens deze coronapandemie met een gerust hart uw nieuwe woning betrekken.