Mogen anderen al uw betalingsverkeer inzien?

Heeft u ze al gezien? De spotjes van De Nederlandsche Bank? Er is iets veranderd in het betalingsverkeer, maar wat? DNB wil bewustwording creëren, maar veel duidelijkheid geven de spotjes niet. En dat terwijl het heel belangrijk is dat u weet wat er verandert. Daarom is DNB nu een campagne gestart. Dat is niet erg gebruikelijk, want dat deden ze eerder alleen bij de invoering van de euro en met de overgang naar het IBAN-bankrekeningnummer.

 

Op 19 februari is een nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten (de PSD2) ingegaan. Alleen weet ruim 80 procent van de Nederlanders niet wat de richtlijn inhoudt en wat de wijzigingen voor gevolgen hebben. En dat terwijl het erg belangrijk is, dat iedereen weet wat er verandert. Daarom is DNB nu een campagne gestart. Dat is niet erg gebruikelijk, want dat deden ze eerder alleen bij de invoering van de euro en met de overgang naar het IBAN-bankrekeningnummer.

 

Inzage in uw betaalgegevens

Onder de PSD2 is het voor partijen en bedrijven, anders dan uw eigen bank, mogelijk om toegang aan u te vragen tot uw bankrekening. Hierdoor krijgen ze inzage in uw betaalgegevens. Door toestemming te geven kunt u bijvoorbeeld al uw bankrekeningen van verschillende banken via één app beheren. Maar u kunt dan ook alternatieve betalingen doen via  bedrijven in plaats van via de bank. Of persoonlijke aanbiedingen op maat krijgen. Ook een bedrijf dat een digitaal huishoudboekje aanbiedt is een voorbeeld van zo'n derde partij.

 

Geef niet ongemerkt toestemming

 We zijn zo gewend aan informatie op schermpjes, aanklikken en vinkjes zetten, dat het heel begrijpelijk is, dat u soms zonder al te veel nadenken doorklikt. Maar wees ervan bewust waarvoor u toestemming geeft. Het gaat straks bij sommige diensten niet alleen om bijvoorbeeld cookies, maar ook om privacy gevoelige informatie. Betaalgegevens vertellen namelijk ontzettend veel over wat u doet, waar u werkt, waar u vaak bent, vakanties, koopgedrag, achterstallige betalingen, abonnementen, uw vrijetijdsbestedingen, of u lid bent van een politieke partij of een geloofsgemeenschap en ga zo maar door.

Doel van PSD2

Het doel van de PSD2 is om het betalingsverkeer in de EU verder te uniformeren en om een beter bescherming te bieden aan de consument. Bedrijven die deze diensten aan willen bieden, moet een vergunning als betaalinstelling of bank van DNB of een andere Europese toezichthouder hebben. Zij kunnen u vervolgens de vraag stellen of u toegang wilt geven tot uw betaalrekening en het is verstandig om daar goed over na te denken. Vandaar de vergelijking in de campagne met iemand die 's avonds zomaar aanbelt: ook dan kijkt u eerst wie er voor de deur staat, wat die persoon wil en dan pas doet u open, of niet.

 

Wie toestemming geeft, mag daar later wel op terugkomen. U kunt uw toestemming dan intrekken en zelfs een beroep doen op het 'recht op vergetelheid'. De betreffende partij is dan verplicht alle gegevens, die ze van u in hun bezit hebben, te wissen.