Met deze tips haal je de meeste winst uit je verbouwing

Een investering verdient zichzelf maar zelden volledig terug bij de verkoop van de woning. Welke verbouwingen leveren je het meeste op?

 

Vierkante meters

Vergroot je huis met extra vierkante meters of zorg ervoor dat de minder toegankelijke vierkante meters van je huis beter te gebruiken zijn. Denk aan een uitbouw aan je huis, maar bijvoorbeeld ook aan het bewoonbaar maken van een bergzolder. Door het plaatsen van een dakkapel, vaste trap of een sanitaire voorziening verander je die donkere opbergplek in woonmeters. Vooral een uitbouw is een flinke investering, maar bij een verkoop zul je naar schatting toch 60 tot 100 procent van je investering terugverdienen.

Achterstallig onderhoud

Veel kopers willen zo min mogelijk aan een woning hoeven doen. Achterstallig onderhoud geeft dan ook geen goede indruk. Zorg er daarom voor dat je huis er keurig uitziet. Een goede schilderbeurt kan bijvoorbeeld wonderen doen. Maar ook het herstel van stucwerk, plinten die los zijn komen te liggen, beschimmelde voegen, lekkages en dergelijke leveren je naar schatting 80 tot 100 procent van je investering op.

Energiebesparende maatregelen

Een investering in energiebesparende maatregelen, denk aan isolatie en het plaatsen van dubbel glas, zie je op twee manieren terug. In je eigen woonlasten en in de waardevermeerdering van je huis. Bij verkoop is de waardevermeerdering van je woning naar schatting 60 tot 100 procent van je investering. Maar omdat je ook op je dagelijkse stookkosten bespaart, verdien je deze investering op wat langere termijn op die manier voor meer dan 100 procent terug. Daarnaast is het plaatsen van zonnepanelen vaak gunstig. Mede door de mogelijkheid, om de BTW op de plaatsing van de panelen terug te vragen bij de Belastingdienst, zal je je netto investering vermoedelijk voor meer dan 100 procent terug zien in de waardevermeerdering van je huis. Daarnaast gaat ook je elektriciteitsnota nog omlaag.

Investering in wooncomfort

Het vervangen van je keuken of badkamer is vaak een flinke uitgave en is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar over wat jij mooi vindt kan een toekomstige koper heel anders denken. Dergelijke verbouwingen leveren daarom maar zelden een waardevermeerdering van je huis op van meer dan 50 procent van je investering. Ook tuinen zijn smaak- en trendgevoelig. Een investering in je tuin zal niet veel doen met de waarde van je huis. Een verzorgde tuin draagt wel bij aan de indruk die een mogelijke koper krijgt. Overigens zijn er wel investeringen in je tuin, in de vorm van het plaatsen van een goed tuinhuisje of het aanleggen van een zwembad, die de waarde van je woning zullen doen stijgen.

 

Samengevat komt het erop neer, dat vierkante meters en een goede staat van onderhoud bij kopers erg gewild zijn en dus een waardestijging geven. Aanpassingen die erg smaakgevoelig zijn verdienen zich maar weinig terug.