Goed advies is goud waard!

 

 

 

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf een hypotheek te kiezen en af te sluiten. Dit worden ook wel ‘execution only’ hypotheken genoemd. Toch blijkt dat een groot deel van de huizenkopers liever naar een adviseur gaat voor hypotheekadvies.

Dit zijn de redenen waarom;

 

 Belangrijke beslissing

Het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek is een van de grootste financiële beslissingen in uw leven. U kiest immers een hypotheek voor een lange periode. Dan wilt u wel zeker weten dat u goed zit, zodat u zorgeloos woont. Een hypotheekadviseur bemiddelt tussen u en de geldverstrekkers en bekijkt welke hypotheek het beste bij uw situatie en wensen aansluit. Er zijn ook hypotheekadviseurs die in dienst zijn van een geldverstrekker.

Meer dan de beste rente

Het afsluiten van een hypotheek is veel meer dan kiezen voor de laagste rente. Natuurlijk kijkt een hypotheekadviseur waar u qua rente het voordeligst uit bent. Maar dat hoeft niet te betekenen dat dat ook meteen voor u de beste hypotheek is. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Denk aan hoe het zit met extra aflossen, wat er gebeurt als uw partner overlijdt en hoe het zit met een verbouwing. Een hypotheekadviseur kan u hierin goed adviseren en kijkt welke hypotheek het beste bij uw situatie past. Nu, maar ook later.

 

Als u op zoek bent naar een hypotheekadviseur, dan heeft u keuze uit verschillende soorten adviseurs. Er zijn adviseurs die in dienst zijn van één geldverstrekker, denk bijvoorbeeld aan een bank. Daarnaast heb je ook hypotheekadviseurs, die met een klein aantal aanbieders samenwerkt en adviseurs die de hypotheken van bijna alle hypotheekverstrekkers aanbieden.

 

Papierwerk uit handen nemen

Een hypotheekadviseur zorgt ervoor dat het hele proces goed verloopt. Van het verzamelen van de benodigde papieren tot het opvragen van offertes en de aanvraag van een hypotheek. Een adviseur neemt u dus ook veel regelwerk uit handen.

Tussentijds advies

Gaat u trouwen, komt er gezinsuitbreiding of raakt u uw baan kwijt? In dertig jaar kan er veel gebeuren. Het kan zijn dat de hypotheek, die u ooit afsloot, niet meer goed bij uw situatie past. Ook tijdens de looptijd van uw hypotheek kunt u bij uw hypotheekadviseur terecht voor advies. Zo is het misschien voordeliger om te kiezen voor een andere hypotheekvorm.

 

Advieskosten dubbel en dwars waard

Als u een hypotheekadviseur inschakelt, betaalt u advieskosten. Dat kan een reden zijn om het juist zelf te regelen. Maar bedenk goed dat er vaak meer bij komt kijken dan tevoren gedacht. U moet zelf wel goed thuis zijn in de financiële wereld. Een foutje is zo gemaakt. En u zit vaak wel lang vast aan een hypotheek. Een hypotheek die goed bij u past, levert op de lange termijn meer op dan wat u nu aan advieskosten betaalt. Deze advieskosten zijn overigens ook nog af te trekken als u belastingaangifte doet.