Vier redenen om dit najaar je hypotheek onder de loep te nemen

Een hypotheek; voor de meeste mensen een verplicht nummer omdat ze deze nodig hebben om een woning te kunnen kopen. En dan? De kans is groot dat je het liefst zo min mogelijk denkwerk besteedt aan je hypotheek en vooral fijn woont. Toch is het verstandig om zo nu en dan naar je hypotheek te (laten) kijken. Op die manier zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt en dat de hypotheek actueel blijft. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we vier redenen waarom je nu naar je hypotheek zou moeten (laten) kijken onder elkaar gezet:

 

#1 Huizenprijzen zijn gestegen

 

De huizenprijzen breken weer alle records en ook voor 2019 wordt een verdere stijging verwacht. Vooral voor mensen die al een woning bezitten is dit gunstig. Met de opgebouwde overwaarde kun je misschien in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Wanneer je in een lagere risicoklasse komt, kan de rente namelijk vaak omlaag. Maar ook bij een verhuizing of verhoging van de hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing, biedt de overwaarde een goed uitgangspunt.

 

#3 Verlaag je vermogen voor de jaarwisseling

 

De Belastingdienst neemt het vermogen op 1 januari als uitgangspunt voor de vermogensrendementsheffing. Het kan daarom interessant zijn om ervoor te zorgen dat je vermogen voor die tijd lager is. Bijvoorbeeld door een extra aflossing op de hypotheek te doen of de boeterente in december te betalen en zo vanaf januari een lagere maandlast te hebben.

 

#2 Hypotheekrenteaftrek verder omlaag

 

De hypotheekrenteaftrek wordt stapsgewijs afgebouwd. Per 1 januari gaat deze weer een stapje verder omlaag. Als je dus dit jaar nog een hypotheek afsluit of oversluit dan kun je de kosten tegen het hogere belastingtarief aftrekken. Wanneer je dit toch al van plan bent scheelt dit aanzienlijk. Dit geldt overigens alleen voor het hoge belastingtarief. Vanaf 2020 wil het kabinet de belastingaftrek versneld afbouwen.

 

 

 

 

 

#4 Aflossingsblij?

 

Dit najaar wordt er extra aandacht besteed aan aflossingsvrije hypotheken met de campagne ‘aflossingsblij’. De banken sporen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek aan om af te gaan lossen. Dit is alleen wat te kort door de bocht. Niet iedere aflossingsvrije hypotheek is een risico. Toch is het goed om hier extra aandacht aan te besteden wanneer je (deels) een aflossingsvrije hypotheek hebt, zo weet je immers precies hoe het met jouw hypotheek zit. Je leest hier meer over in ons volgende artikel ‘Wordt écht aflossingsblij’.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs.