Zijn uw voeten goed verzekerd?

Heeft u een koudevoetenverzekering? Is uw schade gedekt als u ontvoerd wordt door buitenaardse wezens? Of zijn uw benen net als die van Mariah Carey volgens de verzekeringsmaatschappij miljoenen waard? Dan bent u waarschijnlijk oververzekerd!

 

 

Nu denkt u waarschijnlijk: dit is niet serieus! En daar heeft u gedeeltelijk gelijk in. Het was even bedoeld om uw aandacht te trekken. Maar ik schudde de polissen niet uit mijn mouw, ze bestaan echt, al ben ik nog geen mensen tegen gekomen met dergelijke bizarre wensen. Waarom ik het aanstip, is omdat ook in Nederland veel mensen oververzekerd zijn. De consumentenbond startte een paar jaar geleden zelfde de 'Grootste Onzinverzekering van Nederland Verkiezing'. Volgens de bond betaalt de Nederlander gemiddeld 800,00 aan verzekeringspremies en dat is volgens hen te veel.

 

Nu was die verkiezing redelijk tendentieus, zelfs al kwam er een terechte winnaar uit de bus: de regenverzekering. Want wie wil er nu met hevige regenval door een pretpark lopen? Maar het is iets te eenvoudig om van een afstand te roepen: u heeft deze verzekering niet nodig.

Verzekeren is namelijk maatwerk en waar het om gaat is dat u zich comfortabel voelt. Een verzekering moet passen bij uw persoonlijke situatie. Waarom heeft u bijvoorbeeld een glasverzekering, terwijl u ook een goed gevulde spaarrekening heeft? Misschien wel omdat glas breekbaar klinkt, maar dat betekent nog niet dat glas spontaan uit de kozijnen barst of dat er jaarlijks een bal doorheen gaat. En als de spreekwoordelijke buurjongen dan toch uw ruiten breekt, dan is die schade gedekt op de WA-polis van zijn ouders. Bovendien is het vervangen van glas in de regel niet zo kostbaar.

 

Waar het om gaat is: welk risico kunt u zelf dragen? Waarschijnlijk niet de kosten die veroorzaakt worden door een verkeersongeluk. Daarom bent u ook wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Maar soms kunt u zelf wel een deel van de financiële consequenties dragen. Daarom mijn advies: als u de volgende keer uw verzekeringspapieren krijgt, stop ze dan niet ongezien in een doos of ordner. Neem er even de tijd voor om ze te lezen óf kom bij ons langs. Door bijvoorbeeld uw eigen risico te verhogen, kunt u al snel tientallen euro's besparen.