Heerlijk dromen over een tweede huis

De Toscaanse heuvels, de stilte van het Franse platteland, gewoon een idyllisch plekje in de Achterhoek of langs de Nederlandse kust. Hoe heerlijk zou het zijn om op een van die plaatsen een tweede optrekje te hebben en de haast van alledag te doorbreken. Een glimp in de ruit van de makelaar tijdens de vakantie liet u bovendien zien dat het misschien wel binnen uw bereik ligt. Maar kunt u die droom ook uit laten komen?

 

Programma's als ‘Ik vertrek’ en ‘Droomhuis’ spelen allemaal op dat gevoel in. En zeker als u in ongerepte gebieden zoekt, kunt u soms nog pareltjes tegenkomen voor aantrekkelijke prijzen. Dat zo’n buitenlands avontuur niet alleen een mooie droom is, tonen deze programma’s - tot groot vermaak van de kijkers - ook. Je ziet mensen worstelen met de taal en regels, die een paar honderd kilometer verderop – ondanks dat we allemaal Europeanen zijn – ineens heel anders zijn. Om u een paar voorbeelden te geven: verkoopt u het tweede huis met winst, dan deelt de Franse fiscus graag mee. Veel oude huizen in Italië staan op de monumentenlijst en verbouwingen zijn aan talloze regels gebonden. En wilt u voor uw Catalaanse bungalow bij een Spaanse bank een hypotheek afsluiten dan kunt u alleen een variabele hypotheekrente krijgen.

Daarnaast zijn er een aantal financiële zaken waar u rekening mee moet houden. Zo kunt u alleen in het land waar het onroerend goed zich bevindt een hypotheek afsluiten. Voor een hypotheek op een Nederlandse vakantiewoning geldt dat u slechts bij een paar geldverstrekkers terecht kunt én u een substantieel deel eigen geld moet inbrengen. Beide aspecten kunt u ondervangen door de hypotheek op de eerste woning te verhogen. Aandachtspunt is wel het rentepercentage van uw huidige hypotheek. Heeft u nu bijvoorbeeld de helft van uw woning gefinancierd en straks 80 procent, dan kunt u een opslag op het rentepercentage krijgen. Naast een rentelast kan er ook een aflossingsverplichting volgen. Daarnaast moet u de economische waarde van uw vakantiewoning opgeven in Box 3. Voor sommige landen, waarmee Nederland een belastingverdrag heeft, zoals Frankrijk, geldt een vrijstelling. Een tweede huis kan daardoor fiscaal voordelig zijn. En de lage rentestand maakt het nog aantrekkelijker om uw droom te laten uitkomen.