Studieschuld kost starter koophuis

Een studieschuld is van grote invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt lenen. Hier zijn niet alle studenten en jonge kopers zich van bewust. Sterker nog, hier is bijna geen voorlichting over bij het aangaan van de lening. We snappen dat je tijdens je studie nog niet bezig bent met je financiële toekomst en het kopen van een huis. Toch is het goed om nu al wat beter te weten hoe het zit. Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel hebben steeds meer studenten een forse studielening aan het einde van hun studie, dat is inmiddels wel bekend. Wat veel studenten zich echter niet realiseren, is dat deze lening hen straks enorm beperkt in het kopen van een woning.

Doorstromen na je studie

Stel, je bent klaar met je studie en je hebt een leuke baan gevonden. De baan betaalt leuk en je hebt het goed naar je zin. Op een gegeven moment ben je toe aan een volgende stap: je eigen plekje om te wonen. Je hebt dan de keuze uit huren of kopen.

 

Zoals je misschien al wel van vrienden en je ouders hebt begrepen, is kopen op de langere termijn vaak een beter idee. Je bouwt vermogen op door het aflossen van de hypotheek en meestal ook door de waardestijging van de woning. Daarbij is er in koopwoningen vaak meer keuze en kun je de woning precies zo maken zoals jij dat fijn vindt.

Hypotheek nodig

Omdat de meeste starters het geld om een woning te kopen niet op hun spaarrekening hebben staan, heb je een hypotheek nodig om de woning te kunnen kopen.

 

Voordat je die hypotheek krijgt, wordt er eerst gekeken wat je aan inkomen en wat je aan uitgaven hebt. Daarbij wordt eigenlijk gekeken wat je iedere maand ‘over’ hebt om uit te geven aan de hypotheek zodat je niet in de problemen komt met de betaling daarvan.

 

Studieschuld zorgt ervoor dat je minder kunt lenen

Een starter zonder studieschuld kan het gebruikelijke bedrag lenen dat bij zijn of haar inkomen hoort. Maar een starter met studieschuld kan veel minder lenen. Dit komt doordat je ook geld moet uittrekken voor de betaling van de rente en aflossing van de studieschuld.

 

Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bleek daarbij dat veel banken zich niet goed houden aan de afspraken hoe een studieschuld precies meegenomen moet worden in de berekening. Er wordt te vaak uitgegaan van de oorspronkelijke schuld.

Leenbedrag tienduizenden euro's lager

ISO-voorzitter Tom van den Brink stelt dat je bij een bruto-inkomen van 40.000 euro en een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro wel 42.274 euro (oude stelsel) of 25.418 euro (nieuwe stelsel) minder kunt lenen voor een hypotheek. Op deze manier kan een studieschuld ondanks het extra aflossen van de schuld nog tientallen jaren meespelen bij het afsluiten van een hypotheek. Dit forse verschil in leenmogelijkheden zorgt er in veel gevallen voor dat starters geen woning kunnen kopen en daardoor soms noodgedwongen blijven wonen in de studentenhuisvesting.

 

Wat kun je doen

Natuurlijk is het het mooiste wanneer je aan het einde van je studie geen studieschuld hebt. Maar dat is in de praktijk niet altijd haalbaar. Zorg er wel voor dat de studieschuld niet hoger is dan echt noodzakelijk. Het lenen is nu goedkoop waardoor sommige studenten er vrij gemakkelijk over denken. Realiseer je echter dat je het geld straks ook terug moet betalen. Daarbij weet je nu ook dat een hogere lening ervoor zorgt dat je minder kunt lenen voor het kopen van een huis. Leen daarom alleen wanneer het echt noodzakelijk is.

 

Wil je meer weten of alvast eens met ons praten hoe je het financieel het beste aan kunt pakken? We denken graag met je mee. Bel of mail ons even en we plannen een afspraak met je in. Zo voorkom je dat je straks voor onaangename verrassingen staat.