Geen kater na het water?

De kranten en het nieuws stonden er de laatste maanden bol van: extreme weersituaties. Veel mensen zagen het water tot de drempel van hun huis komen, en soms zelfs er overheen. In korte tijd viel er zoveel regen dat rioleringen het hemelwater niet meer konden afvoeren, en daken werden vernield door grote hagelbuien.

 

De schade die door water ontstaat lijkt op het eerste oog minder erg dan bijvoorbeeld schade door brand. Maar onderschat het niet! Zodra u de vloer, muren en meubels droog hebt gemaakt, begint de ellende. Een dag later, is de ravage meestal pas goed zichtbaar; vloeren bollen, behang en verf komen van de muren af en dakpannen vallen soms letterlijk uit elkaar. Dat hebben heel wat mensen deze zomer ondervonden. En helaas ook onze klanten. Gelukkig konden we hen in de meeste gevallen gerust stellen. Wateroverlast doordat u een raam open liet staan wordt niet vergoed, maar als uw dak lekt wordt de gevolgschade wel vergoed. Let op het dak zelf is vaak niet gedekt maar moet wel hersteld worden!

Wat echter steeds vaker voorkomt, is dat water letterlijk via de deur naar binnen komt. Dit is geen standaarddekking in opstal- en inboedelpolissen. Overstromingsrisico's worden gedekt op de uitgebreide gevarendekking en hagelschade wordt uitsluitend gedekt op polissen met een optimale dekking. De meeste mensen hebben gelukkig zo'n optimale dekking, maar het is altijd iets om op te letten. De extra kosten voor een optimale dekking zijn namelijk beperkt, maar in dit soort gevallen - waarbij de schadepost al snel duizenden euro's bedraagt - geeft het een veiliger gevoel. Zeker omdat de zomers in Nederland steeds wisselvalliger worden.

 

U kunt zelf ook iets doen tegen wateroverlast. Naast de hevige buien, is namelijk de manier waarop we onze tuinen inrichten hier debet aan. Steeds vaker wordt de gehele tuin geplaveid. Het gevolg is dat regenwater niet in de grond kan wegzakken en via de riolering afgevoerd moet worden. Meer groen in uw tuin, kan u dus veel ellende besparen.