Kijk goed uit bij rentemiddeling

Stel u ziet een mooie spijkerbroek in de winkel. Past u hem dan eerst, loopt u nog even een rondje of gaat u direct naar de kassa? Tien tegen één dat u hem op zijn minst eerst aantrekt voordat u hem koopt. Waarom hanteert u diezelfde aankoopwijze dan niet als u een voorstel tot rentemiddeling van uw hypotheekverstrekker krijgt?

 

Het lijkt zo aantrekkelijk: u krijgt een aanbod van de bank om de rente te middelen. Zeker als u een aantal jaren geleden nog een hypotheek afsloot tegen een rentepercentage van bijvoorbeeld 5%. Dan klinkt een nieuw voorstel u al snel als muziek in de oren. Maar is het werkelijk zo interessant? Of: kunt u beter een ommetje maken? Ik raad u het laatste aan!

 

Niet alleen is de rente die u aangeboden krijgt, meestal niet de aantrekkelijkste die op dit moment verkrijgbaar is, ook de kleine lettertjes kunnen onverwachte valkuilen bevatten. Zoals het voorstel dat Marcel en Romy ontvingen van de bank. Op het rentepercentage was in dit geval nog niet eens zo veel aan te merken, maar de kleine lettertjes bevatten een onverwacht addertje. Zouden zij ingaan op het voorstel tot rentemiddeling dan kregen zij te maken met nieuwe voorwaarden.

Eén van die voorwaarden is dat er een boeterente geldt wanneer zij hun huis binnen 10 jaar verkopen en de rente op dat moment lager is dan hun rente. Nu hebben zij niet direct verhuisplannen, maar tien jaar is wel erg lang. Zeker als je weet dat de gemiddelde tijd dat mensen in een huis wonen 7 jaar bedraagt. Doordat die boeterente bovendien behoorlijk hoog was, was het voorstel voor hen niet aantrekkelijk.

 

Maar we zien ook andere rentemiddelingsvoorstellen die stof tot nadenken geven. Zoals banken die eerst keurig de gemiddelde rente berekenen en voor deze handeling wijzigingskosten in rekening brengen. Om vervolgens het middelingspercentage ook te verhogen met 0,2% voor de kosten die zij maken. Dat lijkt niet veel, maar kan gedurende de looptijd snel duizenden euro's kosten.

 

Treft u dit soort voorwaarden aan, wees dan op uw hoede. Of beter nog: laat het voorstel tot rentemiddeling door ons beoordelen. De ervaring leert namelijk dat het vaak aantrekkelijker is om de rente af te kopen met de huidige lage rentestand. Zeker als u de boeterente uit eigen middelen kunt betalen en de rente mee kunt verhuizen naar een volgende woning.


Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.